Transient Skies

Konsert 13.9

Boka Biljetter

Transient Skies

I sitt första verk som NorrlandsOperans hustonsättare har Katarina Leyman hittat inspiration bland molnen.

Alla har väl någon gång tittat upp mot himlen och fängslats av de ständigt skiftande molnen. För Katarina Leyman är naturen runt omkring henne en ständig källa till inspiration:

- Jag inspireras av saker som är tydliga men samtidigt fria, som har en färg, form och rörelse som jag kan fånga i min musik. Just moln är något så starkt och vackert - så påtagligt men ändå ogripbart.

I stycket Transient Skies (Flyktiga skyar) använder hon just molnen som utgångspunkt. Men det är inte bara molnens form som inspirerat Katarina Leyman, utan även vetenskapen bakom: som hur de uppkommer, hur de förändras och var de placerar sig i atmosfären. Och det ligger mycket arbete bakom. Under flera år har hon letat information på nätet och läst åtskilliga böcker i ämnet. Kunskapen använder hon sedan för att ta fram styckets karaktär, klanger och struktur.

Åskmolnet, det mäktiga Cumulonimbus, har huvudrollen i verkets första sats. Det är en kraft- full och dramatisk sats med mycket brass. Men musiken innehåller också både lyriska, sköra och mer lekfulla partier. Musiken är ofta lite svävande till karaktären och bygger mycket på klanger.

Vi får också höra ett par klassiska verk under kvällen. "Det spelas inte längre på violinen, den misshandlas, den rivs i stycken, den bankas gul och blå ... ". Så skrev en förfärad kritiker efter premiären av Peter Tjajkovskijs (1840- 1893) i dag så populära violinkonsert. Men ganska snart förstod man verkets storhet. Solist i detta paradnummer är den ryske virtuosen Ilya Gringolts. Vi inleder konserten med en symfoni av Mozart. Dirigent är den mycket uppskattade dirigenten Joana Carneiro från Portugal.


Program

Mozart: Symfoni nr 34
Tjajkovskij: Violinkonsert
Leyman: Transient Skies - uruppförande

Dirigent: Joana Carneiro
Solist: Ilya Gringolts

NorrlandsOperans Symfoniorkester