...AND...

Dans 6.12

Köp

Skånes Dansteater

Vad innebär det att vara fullkomligt närvarande, och vad krävs det för att kunna stanna där?När en människa ställer sig på en scen, kan hon någonsin förbli en verklig människa, utan att tolkas som en gestalt, utan att spela en roll?

…AND… är resultatet av ett annorlunda samarbete mellan koreograferna Björn Säfsten och Philippe Blanchard. Från varsin generation, djupdyker de båda i frågorna om vad som formar vilka vi är, hur vi uttrycker vår identitet och hur samhällsförändringar griper in i vårt medvetande.

…AND… är en unik föreställning i form av två olika men nära besläktade verk som delar scen och publik. Helheten och igenkänningen mellan dem finns där, men samtidigt har varje verk sin egen tydliga identitet och historia. Gemensamt har de att det handlar om relationer, kommunikation och identitet, om att skifta roller och byta plats.

–      Vårt mål har kanske inte varit att ställa ”verkligheten” på scenen. Frågan är om det finns en verklighet i konsten? Vi använder något som verkar autentiskt för att skapa en fiktion och jag föreställer mig att åskådarna vet att det är en fiktion. Även om utövarna försöker säga motsatsen. Även om åskådaren försöker betrakta det som något verkligt. Scenen är en fiktion, relationen mellan dansarna och publiken är en fiktion. Vad är verkligt då? Vårt intellektuella utbyte? Vår känslomässiga förståelse?
/Philippe Blanchard.

 …AND… stimulerar hjärnan och berör hjärtat, ställer frågor om förväntan och om vad som är verkligt, utforskar kroppen och ser de mänskliga begränsningarna och möjligheterna, med själva närvaron i fokus.

Trailer.

 

Skånes Dansteater

Skånes Dansteater är Sveriges största fristående dansinstitution. Ett repertoarkompani som presenterar verk av samtida, svenska, nordiska och internationella koreografer.

Mer om Skånes Dansteater här.

 

Medverkande

Akt 1
Koreograf: Björn Säfsten
Rörelsematerial: Björn Säfsten och dansarna
Ljusdesign: Sutoda
Ljuddesign: Victor Saiz
Kostymdesign: Björn Säfsten
Dansare: Sarah Bellugi Klima, Peter Jansson, Hazuki Kojima, Laura Lohi, Kang Ma, Peder Nilsson, Lidia Wos

Paus

Akt 2
Koreograf /Scenregi: Philippe Blanchard
Rörelsematerial: Philippe Blanchard och dansarna
Koreografiassistent: Hanna Hedman
Ljusdesign: Maika Knoblich
Ljuddesign: Peter Connelly
Kostym och maskdesign: Christina Neuss
Dansare: Graham Adey, Samuel Denton, Eric Ernerstedt, Anette Jellne, Belinda Nusser, Melody Putu, Jing Yi Wang, Sara Åhman

Om koreograferna

Koreografen Björn Säfsten, är verksam i Stockholm, med bakgrund i Umeå. Hans arbete har fått stor uppmärksamhet både runt om i Sverige och internationellt de senaste åren. Björn fokuserar till största delen på utforskandet av rörelse som ett ambivalent språk i sitt konstnärliga arbete. På Björns meritlista finns uppdrag från Skånes Dansteater och Cullbergbaletten men även ett första pris i Dansens Hus koreografitävling 2007, Konstnärsnämndens Birgit Cullbergstipendium 2009 samt tio ursprungsverk för och med hans egen ensemble. Björn har setts flera gånger hos oss på NorrlandsOperan, till exempel med Display (2011), Introduction (2012) och senast Fictional Copies (2014) som alla samproducerats med NorrlandsOperan.

Björn om arbetet med …AND…:
–Varje föreställning jag skapar är en fördjupning av mitt eget arbetssätt, men den här gången har jag sträckt mig mot något ytterligare. Jag prövar nya sätt att arbeta med scores, uppgifter för dansarna som de kan improvisera inom, som jag inte använt förr.

Mer om Björn Säfsten här.

Philippe Blanchard är född i Neuilly-sur-Seine, Frankrike och utbildade sig inom musik och dans på konservatoriet i La Rochelle. Philippe har arbetat som dansare med några av de mest kända kompanierna i världen, bland annat Nederlands Dans Theater, Batsheva Dance Company och Cullbergbaletten. 1998 grundade han danskompaniet Adekwhat i Stockholm. Philippe har koreograferat ett antal framgångsrika produktioner, så väl med egna dansare som för danskompanier i Sverige och utomlands. Musikalitet, fysikalitet, humor och scennärvaro är ledord för Philippe som gärna utforskar de sociala koderna och outtalade reglerna i sitt arbete.

Philippe om arbetet med …AND…:
–Utvecklingen av mina verk hänger på hur gruppen möts och delar information, och själva skapandet är ett försök att förstå varandra. På det sättet är det en annorlunda process att inte arbeta i min vanliga struktur, och jag får omförhandla mitt arbetssätt. Jag kan både gräva djupare i min erfarenhet och gå utanför den.

Här kan du läsa mer om Philippe Blanchard.

 

Recensioner

Föreställningen gavs på Skånes Dansteater och Dansehallerne i Köpenhamn våren 2013 och har under våren 2014 varit ute på turné. Utdrag ur några av recensionerna:

Utgångspunkten har varit gemensamma frågeställningar om närvaro och identitet. Resultatet är ett hisnande utforskande av dessa frågor och en föreställning som är överraskande, underhållande och alldeles, alldeles underbar.
/Skånska Dagbladet / Norra Skåne

Det här är glänsande Säfstenskt: en kringskuren enkelhet som darrar av skärpa och som hela tiden rör på sig som en jätteorganism. En forskningsakt som pågår fräckt i öppen dager, sylvasst in i minsta grimas.
/Sydsvenskan