Nya världar

Konsert 5.12

Boka Biljetter

Nya världar

VÄRLDSKÄNDA SLAGVERKSENSEMBLEN KROUMATA FRAMFÖR TILLSAMMANS MED NORRLANDSOPERANS SYMFONIORKESTER ETT HELT NYTT VERK AV GIOVANNI VERRANDO. KONSERTEN BJUDER OCKSÅ PÅ DVORAKS PRAKTFULLA SYMFONI FRÅN NYA VÄRLDEN.Alla ordinarie biljetter är slutsålda!
Vid fullbokad parkett och balkong säljer Norrlandsoperans biljettkontor platser till halva ordinarie pris (80 kr) till körläktaren samt ståplatser uppe längs balkongens sidor.

Dessa biljetter bokas via telefon 090-15 43 47 eller direkt på plats i Biljettkontoret (Operaplan 5, Umeå) eller Föreställningskassan (Operaplan 9, Umeå).
OBS! På föreställningsdagen gäller endast direktköp.


När den tjeckiske tonsättaren Antonin Dvořák (1841–1904) stod på toppen av sin karriär fick han ett erbjudande han inte kunde säga nej till. Han flyttade till New York för en tjänst som professor i komposition. Uppdraget var att hjälpa amerikanerna att skapa ny amerikansk musik. Men Dvořák drabbades av hemlängtan och efter bara tre år flyttade han hem igen. Under den korta tiden skrev han några av sina mest kända verk. Ett av dem är hans nionde symfoni, Från nya världen. I musiken finns både inslag av amerikanska pionjärsånger, spirituals och europeisk folkmusik.

I verket Multiplicity får vi möta helt nya ljudvärldar för fyra slagverkare och orkester. Den italienske tonsättaren Giovanni Verrando (f 1965) älskar att experimentera med ljud och toner. Förutom traditionella slagverksinstrument, som bastrumma och virvel, använder han sig till exempel av murslevar, hammare och plastlock. Allt för att få fram det perfekta ljudet.

Solo spelas av den svenska slagverksensemblen Kroumata. Kvartetten ger konserter över hela världen och har genom åren uruppfört mer än 200 verk. För några år sedan spelade de ett stycke av Giovanni Verrando som var så bra att de genast bestämde sig för att beställa ett nytt. Resultatet får ni höra här!

Men först får stråket visa vad de går för.
Konserten inleds med Introduktion & allegro för stråkar som är ett populärt stycke av den brittiske tonsättaren Sir Edward Elgar (1857–1934).


Program
Elgar: Introduktion & allegro för stråkar
Verrando: Multiplicity – uruppförande
Dvořák: Symfoni nr 9, Från nya världen

Dirigent: Rumon Gamba
Solo: Kroumata (slagverk)