One Water – Many Rivers

Konst 7.11 – 6.12

One Water – Many Rivers

Vad finns mellan havet och en vattendroppe? Som symbol och verklighet förkroppsligar vattnet vår samhörighet och binder oss samman med jorden och allt levande. Vattnet speglar allt.Vi låter floderna och älvarna flöda i oss. Allt är samma essens. One water many rivers är en poetisk hyllning till vatten av Björnola Lind och Torkel Lundberg. Utställning i Vita Kuben 7.11–6.12

One water many rivers tar sin utgångspunkt i två floder, Narmadafloden i Indien och Ångermanälven i Sverige. Hos respektive lands urbefolkning - samer och gond – heter floderna Maa Reva och Jeannoä, vilket kan förstås som Moderfloden, den Stora älven eller Jungfrufloden.

Båda vattendragen är de hårdast dämda i respektive land. Narmadafloden och Ångermanälven har båda kopplingar till det multinationella kemiföretaget DOW Chemicals vars kemikalier orsakar de höga dioxinhalterna i Bottenhavet. I deras fabrik i Bhopal /Madhya pradesh skedde 1984 den största industriolyckan i världshistorien.

Titta på ett smakprov av One Water Many Rivers här.

Utställningen består av en installation av 6 st 10 min långa filmer i den för utställningen spegelblanka Vita Kuben. Utanför kuben visas också en 25 min lång film på skärm.

Vernissage fredag 6 november kl 16.00.

One water_1

Björnola Lind - Född i Ånäset/Västerbotten. Utbildad på Konstfack 1985-90.
Arbetar med film, ljud och performance som primära medier. Medlem i konstnärsgruppen Norra Orienten. Driver även en performancescen i Västernorrland inrymd i en fd oljecistern. Han har arbetat med olika ursprungsbefolkningar genom åren och är adopterad av aboriginer i Australien.

Torkel Lundberg - Filmare och viltinventerare. Har i olika konstellationer gjort och medverkat i produktionen av ett 20-tal filmer för SVT och YLE. Filmerna handlar om balans och förhållande mellan djur/natur/kultur. Han har arbetat med indianfolk i Brasilien och Peru - både som filmare/journalist och som stöd i dessa folks kamp för sina landrättigheter.

Tillsammans har de gjort filmerna Röda älgar och Den helige i päls (se smakprov längre ner). Två filmer i en triptyk gjorda för SVT som baseras på samiska ursprungsmyter. Den tredje, Renarnas rådare är i uppstartsfas.

Från filmen Den helige i päls. Konstnärerna har följt och lyssnat till människor och natur i Sápmi där uråldriga myter varvas med poetisk och pragmatisk verklighet: