Glasåljud

Konst 21.10 – 25.10

Ett gäng femteklassare + en hög med glas = kreativitetsexplosion!

Elever i femte klass på Vegaskolan i Vännäs har under hösten jobbat under temat Glasåljud tillsammans med glaskonstnär Camilla Caster.

I Skapande skola-projektet Glasåljud har de undersökt möjligheterna att att med glas som bärande material själva skapa alster som de under musiklektionerna har satt toner till.

Avsikten med projektet har varit att stimulera elevernas kreativitet och stödja deras egna skapande processer. I utställningen i Vita kuben kan du se resultatet!

Vernissage tisdag 21 oktober kl 11.00.

Därefter pågår utställningen till och med lördag 25 oktober.

Liggande

Glaskonstnär Camilla Caster berättar om Glasåljud:
Under två fredagar per klass har vi jobbat med glas. Materialet har man tagit med sig hemifrån, hittat eller fått. Inspirationen för vårt arbete har varit River Stories. Jag har berättat för dem om konserten World of glass och dess glasinstrument och låtit dem utgå från detta när de skapat sina egna ideér.

Sedan barnen tillsammans bestämt vad de ville göra har man i grupper skissat och funderat på HUR det ska göras. Barnens kreativitet och öga för att skapa och finna lösningar, både arbetsmässigt och socialt, har varit slående. Man har arbetat tätt tillsammans med varandra i lag för att under ibland stora våndor men oftast stor glädje, komma framåt mot det gemensamma målet.

Glas har krossats, slipats, kapats, graverats, fyllts och målats. I utställningen ser vi vad som kommit ur detta: Vem skulle inte vilja ta med sig Mr Riversson hem, spela på gitarren eller bosätta sig i ett fint glashus med ett spelande träd utanför?

Elevernas alster talar för sig själva. De påminner oss om våra möjligheter att skapa utan stora materiella förutsättningar. För att vi vill och kan!

Vegaskolans träslöjdslärare Göran Bjuhr har med sin initierade inställning till slöjd och lärandeprocesser varit värdefull medarbetare i projektet.  En ytterligare klangbotten har projektet fått genom att eleverna på sina musiklektioner, under ledning av musiklärare Martin Lampa, arbetat kring projektets tema.


World of Glass
Utgångspunkten i Glasåljud har varit konserten World of glass med Terje Isungest och Arve Henriksen som innehåller nyskapade glasinstrument av konstnärer från Tallin och Umeå.

world_of_glass_webb_1200_560

Konserten är en del av Umeå Jazzfestival i samarbete med River Stories.