Beethoven Inspires

Konsert 17.10

Köp

Pianoaftnar tillägnade Beethoven

Under hösten anordnar The Swedish Clementi Society stämningsfulla pianoaftnar med internationellt erkända europeiska pianister tillsammans med Umeå kammarmusikförening, Umeå stadsförsamling och Tegs församling.

Få tonsättare har gjort så djupa avtryck i musikhistorian som Beethoven. Både tonsättare och lyssnare har så väl inspirerats som hänförts av hans musikaliska geni och skaparkraft genom åren. Under vinjetten Beethoven Inspires i höst kommer vi få höra exempel på hur några berömda tonsättare har påverkats av Beethoven men även av dennes beundrare F Schubert, R Schumann, M Clementi samt G Enescus musik.

Detta är den första pianoaftonen i Beethoven Inspires och den framförs av Andrew Brownell, England. Nästa konsert sker 20 november och framförs av Eduard Stan, Rumänien.

Program – Andrew Brownell

Ludwig van Beethoven: Sonata in d-moll, Op 31 No 2 (”Tempest”)
Muzio Clementi: Sonata in g-moll, Op 34 No 2
Robert Schumann: Fantasie, Op 17

Andrew Brownell
Andrew Brownell är född i Portland, Oregon och började studera piano vid fyra års ålder. Nu är han sedan många år bosatt i England dock med hela världen som arbetsfält. Han har vunnit flera prestigefyllda pris i pianotävlingar, bland annat en uppmärksam framgång 2002 i International JS Bach-tävlingen i Leipzig. Andrew är faktiskt den ende amerikan (han har dubbla medborgarskap) som vunnit denna Bach-tävling.

Andrew har spelat med de stora orkestrarna både i Nordamerika och Europa. Han är en skicklig organist och var tidigare biträdande organist på St James 'Episcopal Church, Los Angeles.

i höst vid sitt första besök i Sverige och i Umeå har Andrew Brownell valt tonsättare, som på olika sätt har inspirerats av Ludwig van Beethoven, nämligen R Schumann och M Clementi.

Här kan ni läsa mer om Andrew.