Scarabé

Dans 5.10

Köp

Scarabé – Särpräglat och uttrycksfullt

I Scarabé möter vi ett förunderligt universum med spindelgrottor, japansk kotomusik och en vighet och styrka man inte trodde fanns. Virpi Pahkinen låter sin och och Fredrik Quiñones dans flätas ihop och reflektera varandra i ett organiskt växelspel.

Koreografen och dansaren Virpi Pahkinen började dansa på de finska sjöarna med skridskor på fötterna. Sedan tidigt 90-tal har hon sedan banat sin väg och blivit ett av de största namnen på den nordiska dansscenen. Att hennes inspirationskällor till viss del är mysticism och österländsk religion återspeglas ofta i hennes föreställningar som är både särpräglade och själfulla.

Musiken till Scarabé är specialskriven av musiker från olika delar av världen, Japan, Ecuador, Sverige, Norge och Guinea. På samma sätt som Virpi Pahkinen obehindrat ändrar skepnad i sin dans så är också musiken en blandning som sträcker sig från västafrikanska djembetrummor till strupsång. Se filmsnutt här.

"Vackert och dynamiskt. Som om kroppen intogs av främmande krafter".
/Janna Li Holmberg, Smålandsposten.
Här kan du läsa hela recensionen av Scarabé på Växjö teater 140928.

"Hon är en dansstjärna"...
/Kristian Ekenberg, Arbetarbladet
Läs hela recensionen av Scarabé på Gävle teater här.

webb2_Scarabe-c-JoseFigueroa

Ur några av de tidigare recensionerna:
"Scarabé befäster Virpi Pahkinens position som originell, betydelsebärande koreograf. Hennes danskonst når långt ut i världen. Scarabé är en upplevelse man tar med sig ut efter föreställningen från Dansens hus. Kraftfull, rogivande, med en egen estetik. Helt enkelt dans när den är som bäst." / Gunilla Jensen, Svenska Dagbladet

”Det är som att Pahkinen med koreografin vill berätta om hur tänjbar mänskligheten är. Andligt och kroppsligt... Och hon gör något enastående när hon på det sättet töjer ut och förstorar det mänskliga.” /Hedvig Weibull, Sveriges Radio

Mer om Virpi Pahkinen
Hon har turnerat i över 45 länder och och har presenterats från Adelaide Festival i Australien till Festival Cervantino i Mexico, hon har även koreograferat verk för större ensembler, som Skånes Dansteater och Finska Nationaloperan. Hon är flerfaldigt prisad för sina verk, senast tilldelades hon Stockholms Cullbergpris 2014 och innan dess den kungliga medaljen Litteris et Artibus för sina framstående konstnärliga insatser som dansare och koreograf. Här kan du läsa mer om Virpi Pahkinen.

Webb1_Scarabe-7-c-JoseFigueroa

Mer om Fredrik Quiñones
Fredrik Quiñones
är mångsidigt utbildad i Sverige vid Balettakademiens dansarutbildning, Åsa folkhögskolas One style masterprogram i house dance samt i Nederländerna vid Codarts – Rotterdam dance academy. Han frilansar i dag som professionell dansare och har jobbat i en mängd olika produktioner med olika kompanier, bl.a. Carrasco Dance Company och Samadhi Dance Company. Han har deltagit i dansöppningar för modedesigners som Dominic Louis vid New York Fashion Week och Jean Paul Gaultier i Stockholm på Arkitekturmuseet. Han har dansat i flexing/voguing/modern dans-föreställningen The Animal Instinct samt i Balletto di Bill Goodson i italiensk TV. Fredrik har koreograferat två egna verk; duetten Something to give (2011) och solot Donde mis ojos te vean (2013). Fredrik battlar runt om i världen i stilarna House, Voguing och Whacking och har vunnit Battles som Streetstar (SE), Rep your style (NYC), Waack fest (LA) m.fl. Han är medlem i dans-crewet Majeko och The legendary house of Milan. Fredrik har arbetat med koreografen och dansaren Virpi Pahkinen sedan 2014.

MEDVERKANDE
Koreografi: Virpi Pahkinen
Dans: Virpi Pahkinen, Fredrik Quiñones
Musik: Abou Cobra Camara, Luis Cortés Maya, Chieko Mori, Gunnar Idenstam och Roger Ludvigsen
Kostym: Helene Thorsell
Ljusdesign: Axel NorénLumination of Sweden
Ljustekniker och teknisk koordinator: Angela X Ariza
Producent: Emelie Bergbohm

En produktion av Virpi Pahkinen Dance Company, med stöd av Statens kulturråd och Svenska kulturfonden.

Scarabé presenteras genom Dansnät Sverige. Med stöd av Kulturrådet. I samarbete med Umeå Teaterförening.