Sibelius violinkonsert

Konsert 12.9

Boka Biljetter

Sibelius violinkonsert

NORRLANDSOPERANS SYMFONIORKESTER SPELAR ETT PROGRAM SOM BJUDER PÅ FINSK MELANKOLI, ÖDESMÄTTADE FANFARER OCH LJUV FÅGELSÅNG.

ÄNDRING! DIRIGENTEN ANTTU ROUVALI ERSÄTTS AV DANIEL COHEN.

Från Finland har vi hämtat två av kvällens verk. Jean Sibelius (1865–1957) Violinkonsert är en av världens mest älskade violinkonserter. Musiken är dramatisk, smäktande vacker och full av den mörka finländska melankoli som är så typisk för Sibelius. Solist i detta mästerverk är Valeriy Sokolov från Ukraina.

Dramatik blir det också i Tjajkovskijs fjärde symfoni. Trots att ryske Peter Tjajkovskij (1840– 1893) var en mycket populär tonsättare levde han under hela sitt liv med känslan att inte passa in. När han skrev sin fjärde symfoni gick han igenom en stor livskris. Han hade just gift sig med en kvinnlig elev som hotat med att ta livet av sig annars. Men redan efter en vecka gav Tjajkovskij upp och gjorde ett misslyckat försök att dränka sig i floden. All hans ångest och förtvivlan har han samlat i denna känslosamma symfoni.

Konserten inleds med Einojuhani Rautavaaras (f 1928) ofta spelade Cantus Arcticus (konsert för fåglar och orkester). Musiken blandas med ljud av fåglar som tonsättaren spelat in kring polcirkeln och på myrarna i norra Finland.


Program
Sibelius: Violinkonsert
Tjajkovskij: Symfoni nr 4

Dirigent: Santtu Rouvali - ersätts av Daniel Cohen
Solist: Valeriy Sokolov (violin)