Graham Fitkin möter NOSO

Konsert 28.8

Köp

Graham Fitkin möter NorrlandsOperans Symfoniorkester - Årstidskonsert 6

En musikalisk resa längs med årsringarna i en Umeåbjörk. Det blir det när Graham Fitkin möter NorrlandsOperans Symfoniorkester under kulturhuvudstadsårets sjätte årstidskonsert.

Det handlar alltså om en björk, beställningsverket Birch 1871, som den brittiske kompositören Graham Fitkin tillsammans med NorrlandsOperans Symfoniorkester, dirigenten Rumon Gamba och sitt eget niomannaband uruppför i Umeå 28 augusti.

Graham Fitkins musik brukar kallas minimalistisk eller postminimalistisk. Han komponerar musik för orkestrar, danskompanier och ensembler runt om i världen, alltid med en tydlig estetisk riktning och ofta med en uttalad tematik.

Den här gången har han velat skapa ett stycke som känns relevant för Umeå. Utan lokalkännedom och egen historia staden, sökte han efter ett abstrakt men ändå platsspecifikt tema. I björken hittade han just det, en trädart som är vanligt förekommande i trakten och med en viktig historisk betydelse för Umeå och för den samiska kulturen. 

Efter att ha besökt Umeå och haft återkommande samtal med Lars Östlund, professor i skogshistoria på SLU, bestämde sig Graham för att låta verket kretsa kring en enda Umeåbjörk och dess historia.

– Lars, som har varit väldigt hjälpsam, lånade ut specifika data och grafer om ett 141-årigt naturligt växande exemplar (i skogen ovanför universitetsområdet, red. anm.). Utifrån dem skapade jag hela verket, berättar Graham Fitkin.

– Den här björken lever fortfarande. Det har den gjort genom krig, innovationer, nya gränsdragningar, impressionism, modernism, futurism, neoklassicism, surrealism och så vidare. Så även om musiken har ett centralt tema som består av kolliderande pulser, så genomsyras stycket av en slags tidsresa. Åtminstone är det så för mig!

Konserten på NorrlandsOperan är uppdelad i två delar. Under första halvan spelar NorrlandsOperans Symfoniorkester i Konsertsalen och efter paus fortsätter konserten i Teatern där Graham Fitkins niomannaband, förstärkt med musiker från NOSO, står på scenen.

OBS. Konserten har tidigarelagts. Nytt konsertdatum är torsdag 28 augusti. Köpt biljett gäller. I samband med konserten har vi premiär för vår nya meny i restaurangen! Läs mer om det här.

PROGRAM
Birch 1871 av Graham Fitkin (uruppförande)

Här kan du se Tv4 Nyheternas inslag om björken! (Ca 20 min in i sändning).
Graham Fitkin om den 141-åriga björken och musiken, i Allehanda

Fler bilder på den faktiska björken, här.


Dirigent: Rumon Gamba
NorrlandsOperans Symfoniorkester
Graham Fitkin Band

Mer om Graham Fitkin och hans band kan du läsa här.

Konserten ingår i sviten av Årstidskonserter framförda av NorrlandsOperans Symfoniorkester i samband med invigningarna av de samiska årstiderna i Umeå2014

På bilden: Graham Fitkin Band (foto: Steve Tanner)

 

Fitkin band concert#1Redan på onsdag 27.8: Fitkin Band Concert #1

Bandet består av nio musiker och musiken rör sig i ett samtida minimalistiskt, rytmiskt drivet uttryck. Ensemblen består av saxofoner, en trumpetare, två slagverkare, piano, harpa, gitarr och bas.

Bandet, som varit verksamt sedan 2009, debuterar nu i Sverige, och detta är en unik möjlighet att höra dem innan uruppförandet av Birch 1871 den 28/8.

Tid: 27 aug kl 19.00
Plats: Teatern, NorrlandsOperan
FRI ENTRÉ