UmeImpro

Kurs 11.8 – 15.8

UmeImpro - musikkurs med fokus på improvisation

Många av dagens artister vandrar ofta och ledigt mellan olika genrer och undviker att tänka i kategorier. Vi erbjuder därför en sommarkurs med de musikaliska mötena i centrum, för dig som vill utveckla dina färdigheter och intresse för improvisation.

Kursinnehållet omfattar bland annat ensemblespel och samtal om estetik, tradition och förnyelse. Kursen leds av några av Sveriges kanske bästa musiker och pedagoger inom folkmusik och impro.

UmeImpro – Musikkurs på Midgårdsskolan i Umeå 11–15 augusti 2014 – för dig som är intresserad av improvisation.

Medverkande kursledare: Nils Berg (saxofon/basklarinett), Sarah Riedel (sång), Rafael Sida (slagverk), Ellika Frisell (fiol), Elsa Bergman (bas), Anders Persson (piano) och Daniel Ögren (gitarr)

I samarbete med Midgårdsskolan, Umeå JazzStudio, RUM ˆ Riksförbundet unga musiker, Skapande Musik Umeå Univiersitet, Bilda m fl

För mer information kontakta Erik Enström
tel: 090-15 43 31

Kursavgift
:
2500 kr

Rabatter:
-RUM Västerbottens medlemmar får 500 kr rabatt på kursavgiften, kontakta agneta@ahogstadius.se. För övriga RUM-medlemmar, kolla med din lokalavdelning.
-För studiecirkeldeltagare inom Studieförbundet Bilda Nord, kontakta lisa.lestander@bilda.nu för rabatterad kursavgift. För anslutna till Studieförbundet Bilda i övriga landet, kontakta din lokala konsulent.

Boende
I samband med kursen finns möjlighet att boka boende i flerbäddsrum på Umeå Vandrarhem från 1500 kr för hela kursveckan. Läs mer och boka

Anmälan
Skicka ett e-mail till erik.enstrom@norrlandsoperan.se där du skriver ditt namn, ålder och vilket instrument du spelar samt några rader om din tidigare musikerfarenhet. Skriv även ifall du önskar boka boende på Umeå Vandrarhem. Innan kursstart kommer du att få ett inbetalningskort på kursbeloppet skickat till din angivna e-mailadress.

Schema för UmeImpro

Mån 11.8
Kl 13: Kursstart, information, gruppindelning m.m.
Kl 14–17: Workshop/mentorsträff
Kl 19–20: Presentationskonsert med UITE
 
Tis 12.8 – Tors 14.8
Kl 10-12: Workshop
-Lunch-
Kl 13–15: Seminarium/samtal
Kl 15–17: Workshop
Kl 19–21: Redovisning/uppspel
 
Fre 15.8
Kl 10–12: Workshop
-Lunch-
Kl 13–15: Soundcheck Guitars
Kl 15–18: Genrep Guitars
-Avslutningsmiddag-
Kl 19.30: Konsert Guitars


KONSERT MED KURSDELTAGARE OCH UITE (UmeImpro Teachers Ensemble)

UmeImpro Konsert
Fredag 15/8 kl 19.30 OBS! Ny tid!
Guitars, Umeå
Fri entré

Vad:
Konsert med kursdeltagare och UITE (UmeImpro Teachers Ensemble).
Under en vecka har deltagarna i musikkursen UmeImpro jobbat tillsammans i ensembler under ledning av musikerna/kursledarna i UITE. Utgångspunkten har varit improvisation och ledorden har varit Gränslöst, lyhördhet och genreöverbryggande.

Om UITE
UmeImpro Teachers Ensemble sattes ihop inför jazzfestivalen i Umeå 2013 och höll workshops med improvisationsintresserade musiker på Midgårdsskolan i Umeå  under festivalveckan samt höll en bejublad avslutningskonsert på Umeå Folkets Hus. UITE är en tillfälligt ihopsatt grupp och består av några av Sveriges bästa musiker inom improviserad musik. Inför årets musikkurs har de utvecklats och består av Anders Persson (piano), Daniel Ögren (gitarr), Ellika Frisell (fiol), Elsa Bergman (bas), Nils Berg (saxofon/klarinett), Rafael Sida (slagverk) och Sarah Riedel (sång).

Fördjupning

Det tidigare så entydiga begreppen folkmusik och jazzmusik är idag rätt trubbiga med tanke på den enorma utveckling som sker inom musiken. Många av dagens artister vandrar ofta och ledigt mellan olika genrer och man undviker att tänka i kategorier. Man ser sig gärna som både traditionsbärare och förnyare i sitt förhållningssätt till skapandet och det musikmaterial man väljer.

Detta samtida skeende vill vi ta vara på och startar nu en sommarkurs i ämnet improvisation. Vi är övertygade om att intresset är stort och växande och att de musikaliska byggstenar som musikerna använder sig av har mer gemensamma nämnare och än olikheter.

Vi erbjuder kursen till dig som vill utveckla dina färdigheter och särskilt odla din förmåga och ditt intresse för just improvisation. Kanske har du avslutat gymnasiet och planerar att studera vidare - inom musik eller andra områden. Kanske vill du bara hålla intresset för musik vid liv men också utveckla din förmåga utan drömmar om professionell karriär, eller så är du en inbiten hobbymusiker med lång erfarenhet och nyfiken att utvecklas ytterligare. UmeImpro välkomnar dig oavsett genre eller instrumentval.