StadionMusik

Konsert 18.6–19.6

Köp

StadionMusik - Årstidskonsert 4

En kraftfull symfoniorkester, modiga lokala idrottsungdomar, vassa solister, rytmiska gymnaster, konstfulla fäktare, en välljudande kör, atletiska brottare och en nyfiken publik möts i en helt ny konsertupplevelse.

Idrottare i världsklass och en symfoniorkester? Gymnastik och ett skrikande gitarrsolo? Stavhopp och en sopran? StadionMusik blandar musiker och elitidrottare med barngymnaster och publik i en konsertupplevelse av aldrig tidigt skådat slag på NOLIA.

I StadionMusik kombineras hängiven elitidrott med musikalisk virtuositet – den fysiska kraften i en symfoniorkester med ca 100 aktiva idrottsungdomar från lokala klubbar.

Föreställningen involverar även dig som besökare på ett roligt och ovanligt sätt. Publiken får möjlighet att fritt gå runt i sporthallen NOLIA mitt bland alla idrottsaktiviteter och ta till sig musiken på detta annorlunda vis.

– Grundidén är att utforska idrott, prestation, människokroppen och virtuositet; musik och rörelse, på ett helt nytt sätt, säger skaparen och tonsättaren David Moss.

StadionMusik blir David Moss första idrotts-/musikevenemang med symfoniorkester och svenska olympiska atleter. Det blir även det första projektet i ett sådant sammanhang, som involverar över 100 lokala ungdomar och idrottare med funktionshinder.

David Moss har tidigare skapat ett antal projekt som kombinerar just sport, musik och performance. Hans första projekt som involverade idrott och musik, Physical Acts, framfördes 1992 vid Schoenberg Sporthall med idrottare från det östtyska olympiska teamet samt musiker och dansare från Tyskland, Kanada och New York.

StadionMusik ingår som nr 4 i sviten av Årstidskonserter framförda av NorrlandsOperans Symfoniorkester i samband med invigningen av de olika samiska årstiderna inom Kulturhuvudstadsåret 2014.

Musik och koncept av David Moss (uruppförande)

Medverkande

Umeå gymnastikförening
Holmsundsgymnasterna
Sävar IK
Gemeni gymnastics
Hörnefors gymnastikförening
Kör
Umeå Brottning: Samuel Eriksson, Frida Edlund Otterstedt, Tilda Tärnklev, Julius Tärnklev
Umeå Fäktning: Tommy Karlsson, Wilhelm Öhman, Aron Stefansson, Tyra Waldenborg
Sopran: Julia Henning
Sångare: David Moss
Trumslagare: Morgan Ågren
Gitarrist: John King
Gymnast: Toni Simonen
Dirigent: Jonathan Stockhammer
NorrlandsOperans Symfoniorkester

Praktisk information

Föreställningen är 2 timmar och 30 minuter utan paus.