Shapes of states

Dans 11.5

Köp

Av Stina Nyberg

Dansens stumma språk översätts till det talade i Sina Nybergs föreställning Shapes of States. Syntolkningen utförs av dansarna och berättar om det som händer på scenen, i världen och i fantasin.

Vi sitter just nu på första raden i ett stort fyrkantigt rum med svarta ytor lämpat för diverse uppträdanden. I mitten av rummet hänger ett vitt draperi med långa streck målade på sig. Draperiet svajar långsamt och drömskt, som om det blåste lite på scenen. Det vilar ett mjukt ljus över golvet och över de första tre raderna. De som sitter längst bak undrar ibland vad jag som sitter längst fram pratar om. Jag är här för att tolka en dansföreställning för er, en berättelse om det som syns på scenen men även en historia i sig självt.

Se en syntolkad trailer

Shapes of States spårar kroppens politiska historieskrivning genom att koppla samman 1920-talets folkhälsoideal med dagens träningsideal. Vad gör det dagliga kroppsformandet - i arbete, motion och vardag - för våra idéer om den friska samhällskroppen? Med stöd i Meyerholds biomekanik utvecklar dansarna i Shapes of States ett rörelsespråk långt ifrån idéer om naturligt beteende. I en serie danser berättas istället en uppbruten historia om vår tilltro till köttets disciplinering.

Trailer med musik, ej syntolkad

Föreställningen kommer att syntolkas för att erbjuda flera perspektiv på hur vi kan förstå dansens former och innehåll. Du är välkommen att ta del av syntolkningen oavsett om du har en synnedsättning eller inte. (OBS: Begränsat antal platser. Förhandsbokning eller först till kvarn gäller.)

En introduktion för publik som önskar syntolkning hålls 15 min innan föreställningen, det är alltså bra om du är på plats senast 18.30 om du vill få syntolkning. Syntolkningen görs endast på svenska.


Recensenter om Shapes of States efter premiären:

Fysisk disciplin synad i tankeväckande form
/Anna Ångström Svenska Dagbladet

Tankeväckande lager på lager av ironi och absurditet 
Örjan Abrahamsson, Dagens Nyheter

Man tar in något mycket starkt... det retar hjärnan och gör att man får en förhöjd livskänsla.
/ Täppas Fogelberg i sin blogg

Det Shapes of states gör är att komplettera dansen och mer därtill…dramaturgin och poesin lyser!
/ Caroline Gollungberg  SRF radio. 

Koreografi: Stina Nyberg
Medverkande: Andrea Svensson, Sandra Lolax, Sindri Runudde och Stina Nyberg
Scenografi: Tove Edlund Dreiman
Kostym: Tove Edlund Dreiman och Sandra Leandersson
Ljusdesign: Josefin Hinders
Producent: Sara Bergsmark
Produktion: MDT, Inkonst, NorrlandsOperan och wpZimmer

Shapes of States produceras i samarbete med MDT, Inkonst, NorrlandsOperan och wpZimmer. Med stöd av Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Stockholms stad och Stockholms läns landsting. Produktionen är en del av EU-projektet [DNA] Departures and Arrivals, vilket är samfinansierat av Europeiska Kommissionen genom programmet Kreativa Europa.

webbild_300_300_Stina Nyberg_Foto_Märta_Thisner

Stina Nyberg kommer ifrån Örnsköldsvik, bor i Stockholm och arbetar såväl i Sverige som internationellt. Hon är utbildad som dansare på Balettakademien samt på masterutbildningen i koreografi på DOCH i Stockholm. Hennes arbete utgår alltid från en feministisk syn på kroppen: på dess sociala, biologiska och politiska konstruktion och förmåga att röra på sig. Hon väljer ofta att arbeta i samarbete med andra, bl.a. som del av gruppen Samlingen, och betraktar sättet att arbeta på som del av det konstnärliga arbetet.

Stina har koreograferat bandet The Knifes show Shaking the Habitual och medverkat som dansare på turné i Europa och USA under 2012-2014. Hon har koreograferat Tones & Bones för Cullbergbaletten och skapade sitt senaste solo Horrible Mixtures, en undersökning av samtida spiritualism, i samarbete med koreografen Andros Zins-Browne.

Föreställningen Splendour, baserad på en techno practice för 7 dansare, har under 2015 turnerat i Sverige och till Storbritannien, Island, Schweiz och Tyskland. Som dansare har Stina tidigare arbetat med bl.a. Andros Zins-Browne, Sidney Leoni och Mårten Spångberg.

Det senaste året har Stina medverkat i projektet Kroppsfunktion, om funktionalitet och koreografi och på uppdrag av Sveriges Konstföreningar utvecklat ett verk som framförs på svenska arbetsplatser. Med gruppen Samlingen har hon undersökt dansens historieskrivning på Kulturhuset i Stockholm samt föreläst på konferensen Post Dance.

Parallellt med sitt koreografiska arbete deltar Stina i den europeiska plattformen Critical Practice – Made in Yugoslavia, ett europeiskt projekt för diskursivt arbete inom det koreografiska fältet.

Mer om stina Nyberg

BESÖKER DU OSS FÖR FÖRSTA GÅNGEN KAN DU KÖPA EN PROVA PÅ-BILJETT!

Skulle du mot all förmodan inte uppskatta besöket hos oss får du pengarna tillbaka. Läs mer om erbjudandet:


Säg YES! till oss utan att riskera en krona! 

Genom vårt prova-på-erbjudande får du som besöker oss för första gången pengarna tillbaka om du skulle känna att vi inte levde upp till dina förväntningar. 

Erbjudandet fungerar som en nöjdhetsgaranti för våra evenemang, och gäller fr.o.m. 10 december 2015.


Så går det till
Du köper en biljett hos oss eller på nätet. Blir du sen inte nöjd med ditt besök så kommer du till vårt biljettkontor för att få pengarna tillbaka. 

Om du vill ge bort en biljett i julklapp eller present till en förstagångsbesökare så behöver du vända dig direkt till vårt biljettkontor – via telefon, e-post eller besök. På så sätt kan vi lägga in besökarens namn på biljetten vilket är nödvändigt för att personen ska kunna få pengarna tillbaka. 

Hoppas vi ses snart!
 

Det finstilta
Prova på-biljetten gäller evenemang på NorrlandsOperan, dock ej gästspel. Fråga i biljettkontoret innan köp om du är osäker. 

Förstagångsbesökare som inte är nöjda kan få sina pengar tillbaka senast en vecka efter besökt evenemang. 

Det är nödvändigt att du som reklamerar ditt besök hos oss kommer in personligen till vårt biljettkontor och lämnar in din biljett för att få pengarna tillbaka. 

Vi vill gärna veta vad som inte kändes bra med besöket och därför ber vi dig beskriva det skriftligt när du begär pengarna tillbaka. 

Vill du ge bort en prova på biljett i present till en förstagångsbesökare kan du inte köpa biljetten på nätet. Kontakta istället biljettkontoret direkt – telefon, e-post eller besök – så löser vi det.  

 

Giltighet:
Erbjudandet om prova-på-biljett gäller fr.o.m. 10 december 2015.