Error loading Razor Script NO2012NOTitle.cshtml
Input string was not in a correct format.

MADE

Konsert 8.5–9.5 – 9.5

Boka Biljetter

Kliv in i mörkret på MADE

Vad sker med våra sinnen i kompakt mörker? Vad händer när vi väljer tystnad framför samtal? När ljuset tänds och musiken börjar om, är vi mer mottagliga för intryck då? MADE 8-9 maj pendlar mellan ljus och mörker, tystnad och kakofoni. En tvådagars fest för alla som älskar, eller är nyfikna på, olika former av musik, konst, dans och performance. På MADE kan allt hända.

Några programpunkter:
Musiker ur NorrlandsOperans Symfoniorkester spelar Georg Friedrich Haas stycke in vain – delvis i kompakt mörker. Vi visar Antonia Baehrs dansverk For Faces – en tyst mikrokoreografi för fyra ansikten. Spelar gör också Natasha Barrett, elektroakustisk tonsättare och artist som förutom ljud och humor utnyttjar både mörker och tystnad i sina kompositioner­. Club Silence – under en timme förvandlas baren till en klubb utan avsiktliga ljud. Beställa dryck gör man genom att peka på en meny och interaktion sker utan talade ord. Vi säger välkommen igen till Råd Kjetil Senza Testa, den här gången tillsammans med Mattias Alkberg i zombiekonserten Levande död i norra Norrland. Detta och mycket mer på MADE 8-9 maj!

”Kom eller dö. Eller låt bli och dö ändå. Ni kommer att dö. Alla kommer att dö.”
Mattias Alkberg

Följ MADE på Facebook för de senaste nyheterna.

Biljetter 
Köp dina biljetter redan nu, det brukar bli utsålt. Kan bokas och köpas via NorrlandsOperans biljettkontor (090-15 43 47, biljetter@norrlandsoperan.se) eller Ticnet (där serviceavgift tillkommer).

Gestures of Defiance av Mary Coble

0508 MADE Vita kuben Mary Coble

Tar tillbaka den knutna näven.

8 maj kl 16.00
Vernissage i Vita kuben

För Vita Kubens vårsäsong 2015 har konstnären Mary Coble bjudits in att curera en serie med utställningar. I säsongens tredje och sista utställning visar Mary Coble delar av sitt eget arbete om queer motståndsstrategi. 

I utställningen Gestures of Defiance ligger fokus på den höjda, knutna näven som en protesternas nyckelsymbol. Genom att visa på logotyper, affischer, pamfletter och fanor från olika protestsammanhang skapar konstnären ett visuellt motståndsarkiv, samtidigt som den knutna näven återfår sin betydelse som symbol för de som idag är osynliga och diskriminerade.

Under den förra prideparaden i Göteborg samlade Coble in hundratals avtryck av nävar både från förbipasserade såväl som den queera gemenskapen, dessa tygtryck kommer att vara en del av installationen. Under taket spänns en rosa latextriangel som innehåller det potentiella hotet om en glitterbomb redo att brisera när som helst.

www.marycoble.com

For Faces av Antonia Baehr

For Faces av Antonia Baehr

En tyst mikrokoreografi för fyra ansikten.


8 maj kl 18.00–19.00 & kl 21.00–22.00
Dans i Black Box

Fyra personer sitter med ryggarna mot varandra, omringade av publik. Deras kroppar är stilla, bara ansiktena rör sig. Ibland. En genomborrande blick här, ett ryck i ögat där, kanske anar vi darrande näsvingar eller ett rynkat ögonbryn? Allt detta blir superdramatiska inslag i Baehrs vassa koreografi For Faces från 2010. Här avslöjas den teatrala potentialen i vardagliga detaljer. Och vad händer med våra egna ansikten egentligen? Kliver du in i salongen, blir du oundvikligen en del av detta märkvärdiga verk. Mycket nöje!

Antonia Baehr är koreograf och regissör bosatt i Berlin där hon grundade performancegruppen ex machinis år 2000. Sitt breda erkännande fick hon genom verket Lachen 2008, där hon koreograferat sitt eget skratt. Samma år gav hon ut boken och skivan Rire / Laugh / Lachen.

OBS. Spelas två gånger, begränsat antal platser.

Koncept och koreografi: Antonia Baehr
Tolkning och koreografi: Sabine Ercklentz, Andrea Neumann, Arantxa Martinez, William Wheeler
Dramaturgi: Lindy Annis
Ljus och teknisk ledning: Sylvie Garot
Ljudtekniker: Raphael Vincent
Scen & kostym: Katja Wetzel
Organisation: Alexandra Wellensiek
Praktikant, dramaturgi: Tom Engels
Praktikant: Lou Cantor

Med stöd av: WEB 1.5 (Vooruit (Ghent) - Frascati (Amsterdam) - Buda (Kortrijk) - HAU (Berlin) - fabrik (Potsdam). Produceras med stöd av: Hauptstadtkulturfonds Berlin, make up productions. Tack till: WPZimmer (Antwerp)

Tack till: Marita Amorgianou, Pauline Boudry, Susana Bloch, Valérie Castan, Jefta van Dinther, Anne-Lise Gabold, Sabine Macher, die Maulwerker, Ulrike Melzwig, Conrad Noack, Stefan Pente, Paul Zollmann

Roll the Dice

Roll the Dice

Episkt, hotfullt, vackert. I samarbete med NorrlandsOperans Symfoniorkester.


8 maj kl 19.30–20.30
Konsert i Teatern

Duon Roll the dice från Stockholm består av Peder Mannerfelt, även soloartist och medlem i Fever Ray samt Malcolm Pardon, kompositör inom film och tv. Tillsammans har de skapat storslagna episka berättelser med hjälp av elektronisk musik sedan 2007. Efter att ha spelat på stora festivaler runt om i världen, Mutek i Kanada, Sonar i Barcelona och Unsound i Polen släppte de sitt tredje album Until Silence 2014. Den här gången fick musiken ännu väldigare dimensioner med hjälp av stråkarrangemang av Erik Arvinder som samarbetat med hela den svenska popeliten. Musiken från Until Silence med stråkorkester har aldrig spelats live. Förrän nu. 

John the Houseband


John the Houseband

Kollektivet som dansar konserter och sjunger koreografi. På MADE firar de ett skivsläpp!
8 maj kl 20.30–21.00 & 22.00–22.30
Performance i foajén

9 maj kl 23.30–00.30
Konsert/performance i B-salen

John the Houseband är ett popband som grundades i Amsterdam 2008. Eller är det kanske snarare ett performance- eller danskollektiv? Hur som helst består gruppen av dansare och koreografer från Sverige, Island, Spanien, Belgien och Tyskland. Tillsammans intresserar de sig för de direkta känslor och reaktioner som en livekonsert kan ge upphov till. På MADE firar de en av bandkulturens stora högtider, ett skivsläpp! Gränser suddas ut mellan konsert och performance, amatörer och proffs, talang och hängivelse. Medlemmarna jobbar annars med egna projekt och i kompanier så som Meg Stuarts Damaged Goods och Wim Vandekeybus Ultima Vez.

John the Houseband är: Alma Söderberg (SE), Dennis Deter (D), Melkorka Sigridur Magnusdottir (IS), Anja Müller (D), Hendrik Willekens (BE) and Roger Sala Reyner (ES).

Linnea Olsson

Linnea Olsson

Skapar mäktig popmusik med röst, cello och loopar. 


8 maj kl 23.00–00.30
Konsert i Teatern

Med sina bästa vänner – cellon och looppedalen – tar Halmstadsbon Linnea Olsson med oss på ett äventyr med harmonier, rytmer och storslagna känslor. En skicklig singer-song-writer som för tankarna till Arthur Russell, Andrew Bird och Joanna Newsom. Efter två hyllade album, varav Breaking and Shaking är det senaste, samarbeten med Frida Hyvönen, Ane Brun och nu senast, en världsturné med Peter Gabriel, välkomnar vi detta flygande stjärnskott till MADE.

Club Silence

Under en timme förvandlas baren till en klubb utan avsiktliga ljud.

8 maj kl 22.00–23.00
Klubb i Baren

Vad händer om vi väljer tystnad framför samtal? När musiken kommer igång igen och vi tillåter oss att prata, har vi förändrats då?

Välkommen till en annorlunda klubbupplevelse. Inget sorl, ingen musik, interaktion sker utan talade ord. Beställa dryck gör vi genom att peka på en meny. 

Miss U

Miss U

En slags släktforskning filtrerad genom dans, musik och gymnastik. Upphackat, baklänges och live.

9 maj kl 18.00–19.00
Dans i Black Box

Tre generationer Andersson bjuder trevande upp varandra, fast de egentligen inte vågar eller ens vet om de vill. Miss U är en dokumentär föreställning med förvirrande repetitioner – om det du hade, det du kanske saknar och det du tror att du minns. En generationsöverbryggande kroppsvisitering av ett Sverige av idag, från att delta i Olympiska spelen i Mexico 1968 till att anordna antirasistiska protester på Södra Latins gymnasium i Stockholm 2013. Det är det rådande världsläget, ett hopplöst nuläge med en vibrerande utgångspunkt i ett Värmeland du sköna. Vad gör de tre generationerna Andersson med det läget? Bränner bh:n eller flaggan eller diskuterar hur en bäst klyver sin bastuved? Hur kan de mötas i sin historie(be)skrivning?

Regissör: Tove Sahlin
Koreografi: Dag Andersson, Larry Arrington & Tove Sahlin, i samarbete med alla medverkande
Scenartister: Dag Andersson, Solveig Andersson, Moa Andersson Thambert, Lilith Andersson Sahlin, Doris Andersson Sahlin & Maria Johansson Josephsson
Visuellt koncept/scenografi & ljussättning: Josefin Hinders
Ljud: David Petersson
Kostym, peruk & mask: Tommie X
Musikalisk ledare & sånginstudering: Maria Johansson Josephsson
Kompositör/arrangör: Anders Niska & Johan Liljedahl, Maria Johansson Josephsson
Fotograf: Robbie Sweeny
Samproduktion: Shake it Collaborations, Regionteatern Blekinge Kronoberg & NorrlandsOperan
Produktion: Shake it Collaborations & Nordberg Movement

Med stöd av Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Stockholms Läns Landsting & Stockholms Stad

Natasha Barrett

Natasha Barrett

Målar elektroniska ljudlandskap i mörker.

9 maj kl 19.30–20.30
Konsert i Teatern

Natasha Barrett, kompositör och docent i komposition, framträder på MADE 9 maj med ett verk som på ett direkt sätt anspelar på vårt mörker- och ljustema. Hennes elektroakustiska musik omfattar allt ifrån instrumental och elektroakustisk komposition till arkitektoniska ljudkonstellationer och interaktiva projekt, ofta i nära samarbete med innovativa designers och forskare. På MADE blir Barrets framträdande en eskapad i totalt mörker där vi med hjälp av vår egen fantasi deltar i skapandet av trollbindande ljudlandskap.

Bruno Hibombo

Bruno Hibombo

Sveriges svar på Antony Hegarty.


9 maj kl 20.30–21.15
Konsert i Black Box

MADE kan inte motstå den unge stockholmaren Bruno Hibombos allvarliga framtoning och androgyna Nina Simone- och Antony Hegarty-doftande röst. En kompromisslös musiker med ett spännande uttryck, på randen till vad vi tror kommer att bli ett stort genombrott. I videon till The Lake, dansar han disco med ansiktet vitmålat på en sjöstrand någonstans i Sverige och på SoundCloud trängs hans annars hittills outgivna, passionerade pianodängor. Han blir lätt uttråkad av musikformler säger han och inför hans kommande album Dune har han därför strävat efter ett opolerat livesound, med bandkomp, trombon och lösa strukturer. På MADE får vi höra hur det låter. Så här säger han själv om den helhet han eftersträvar på scenen: ”Jag försöker närma mig varje spelning som ett album – jag vill skapa ett narrativ.” 

in vain av Georg Friedrich Haas

Spelad av musiker ur NorrlandsOperans Symfoniorkester, under ledning av Jonathan Stockhammer. Stundom i kompakt mörker.

9 maj kl 21.00–22.10
Konsert i Konsertsalen

Under MADE stämmer delar av NorrlandsOperans Symfoniorkester upp i ett monumentalt och utmanande verk för kammarorkester: In vain av den österrikiske tonsättaren Georg Friedrich Haas från år 2000. Haas är en experimentell tonsättare vars signum är hans utforskande av disharmoniska övertoner, stilistiskt hemmahörande i den franska spektralskolan. I In vain når detta experimenterande sitt absoluta klimax. Verket kan tolkas som en skildring av samhällets eller människans mörkaste skrymslen. Vi drabbas av en aldrig lättande disharmoni. Kanske säger den oss något om ett samhälle som ser med allt mer oblida ögon på det som är främmande eller annorlunda? En känsla som möjligen förstärks av att musiken delvis spelas i kompakt mörker.

Alice Boman

Alice Boman

Skakar om med lågmäld röst och mörka stämningar.


9 maj kl 22.30–23.30
Konsert i Teatern

Hennes sovrumsinspelningar Skisser fick bloggosfären att knycka till 2013 och när debutalbumet Ep II & Skisser släpptes förra året slog recensenternas seismografer i taket. Mörka, drömlika stämningar, en röst så nära inpå och minimalistiskt storslagna popmelodier som känns klassiska och eviga redan vid första lyssningen. Malmöbon Alice Boman har sedan dess turnerat i USA, Europa och spelat på en lång rad platser i Norden tillsammans med Ane Brun. Spelningen på MADE blir hennes första i Umeå och på scenen har hon sällskap av Malmötrion Hey Elbow.

”Det finns en handfull artister vars uttryck är så lågmält omskakande och klassiskt att de står fria från tid. De heter saker som Joni Mitchell eller, för all del, Alice Boman”
Sara-Märta Höglund i SvD.

”You know, I need the darkness, just as much as I need the light.”
Alice Boman i Over

Råd Kjetil Senza Testa & Mattias Alkberg

Råd Kjetil Senza Testa & Mattias Alkberg

Levande död i norra Norrland – z
ombiekonsert för dem som vågar möta mörkret inom oss.

9 maj kl 00.30–01.30
Konsert i Black Box

Utifrån sin senaste hyllade skiva Levande död i norra Norrland, skapar det anonyma bandet Råd Kjetil Senza Testa, tillsammans med artisten och poeten Mattias Alkberg, en föreställning som tar sikte på det mörka inom oss. Ljud, bild och ord bildar en trasslig mardröm som du kanske inte skakar av dig i första taget. Musiken är en fortsättning på det material som bandet satte ihop till en zombiepjäs av Profilteatern 2013.

En dag kommer bara maskinerna finnas kvar, deras puls och gnissel
De döda kanske vandrar och vrålar över jorden och Norrland

Och vi kanske bara är mat

Om detta vet vi inget ännu
Det kanske redan har hänt

Det gör oss galna: ovetandet, olevandet, omättnaden
Det kanske låter såhär

Kom eller dö. Eller låt bli och dö ändå. Ni kommer att dö. Alla kommer att dö.

Performing Defiance av Mary Coble

Gestures of Defiance av Mary Coble

En utmattande och hänförande protest.


9 maj kl 19.00-22.00
Performance i Baren

I dialog med utställningen Gestures of Defiance som öppnas i Vita Kuben 8 maj kommer konstnären Mary Coble att framföra verket Performing Defiance. En performance skapad speciellt för MADE.

I båda verken fokuserar Coble på den knutna näven som en upprepad symbol för protest. Hon ifrågasätter den samtida diskursen av framgång och utveckling, till exempel kommersialiseringen och normaliseringen av Prideparader som initialt var en rörelse med mål att ge plats och synlighet. Coble höjer den knutna näven som en oppositionsrörelse mot strukturer som är uteslutande och som en påminnelse att protestera mot diskriminering av samhällets marginaliserade grupper. I performancen ses en rosa triangel, en återvunnen ikonisk symbol för homosexualitet som Coble aktiverar genom flärdfull glitterbombning.

I en både utmattande och hänförande performance ser vi Coble i en utdragen protest där det oberäkneliga, stökiga och misslyckandet är strategier i kampen.