Persefone

Konsert 13.3

Köp

Persefone

Följ med NorrlandsOperans Symfoniorkester på en resa i vårens tecken! Från uruppförandet av Ylva Skogs trumpetkonsert "Persefone" med Malin Silbo Ohlsson som solist, till avslutningen med Aaron Coplands "Appalachian Spring".

Uruppförande av Persefone
Persefone
är skriven av Ylva Skog till kulturhuvudstadsåret för NorrlandsOperans Symfoniorkester. Musiken är inspirerad av myten om Zeus dotter Persefone, fruktbarhets- och skördegudinna i den grekiska mytologin, som förklarar hur årstiderna uppstod.

Så här berättar tonsättaren själv om trumpetkonserten som nu uruppförs:
Jag fick tidigt veta att solisten skulle vara Malin Silbo-Ohlsson, en av musikerna i NorrlandsOperans Symfoniorkester. Jag träffade henne och fick höra henne spela, vilket påverkade min inspiration. Jag visste också att musiken skulle spelas i Umeå och för mig är det en stad i norr med snögaranti. Efter våra senaste långa och snöiga vintrar är det extra lätt att därpå möta våren och sommaren igen. Tanken gick till Persefone, som bara fick se ljuset denna årstid.

Ylva Skog, tonsättare
Ylva Skog (f 1963) arbetar intuitivt i olika stilar med inspiration även av bildkonst och litteratur. Som pianist gick hon instrumental- och ensemblelärarlinjen på musikhögskolan i Örebro men blev mer intresserad för komposition. Efter privatstudier fortsatte hon studera komposition vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Hon spelas både i Sverige och internationellt och finns på en rad cd-inspelningar.

Malin Silbo Ohlsson (trumpet)
Malin Silbo Ohlsson, född 1970 i Gråbo. Hon spelade som sjuåring kornett i brassband, lärare var Bror Hedlund, Göteborgs Symfonikers trombonist, och (privat) Harry Kvebæk i Oslo. Efter Hvitfeldtskas musikgymnasium kom hon in på Musikhögskolan i Oslo. Men som ofta för den som börjat spela tidigt följde ett års uppehåll, innan hon på nytt sökte in på Musikhögskolan, nu i Göteborg 1990–93 för Börje Westerlund. Under tiden kom hon som 17-åring med i Kurt Olssons, alias Lasse Brandebys, Damorkester och var med i Kurt Olssons julkalender i TV 1990.

Malin deltog även när Damorkestern återuppstod vid Brandebys begravning i december 2011 i fullsatta Masthuggskyrkan med en obeskrivbar stämning när de till sist rev av Flickor bak i bilen. Efter Musikhögskolan spelade hon i ett år i Västerås för att 1994 bli förstatrumpetare i NorrlandsOperans Symfoniorkester där hon nu spelat jämnt tjugo år. Bland de gladaste minnena var medverkan i Stravinskys Petrusjka, ”något man får uppleva bara en gång”, liksom i Haydns konsert 1999, i Sjostakovitjs Piano/trumpet-konsert 2009 och förstås i Wozzek och Bruckner.
Malin Silbo Ohlsson Foto: Marco Feklistoff

PROGRAM
Debussy: Printemps
Ylva Skog: Persefone för trumpet & orkester, uruppförande
Copland: Appachian Spring

Dirigent: Rumon Gamba
Solist: Malin Silbo Ohlsson (trumpet)
NorrlandsOperans Symfoniorkester