Mon lean duhát jagi/Jag är tusen år

Teater 5.3–8.3

Köp

Mon lean duhát jagi/Jag är tusen år

Tecken ristade på berghällar för tusentals år sedan. Ett 900 år gammalt arabiskt mynt på en nordsamisk offerplats. En sameflicka som sätter fart på den kristna missionen i norr och en samisk prästson som adlas och förhindrar bålbränningar av utpekade nåjder.

Mon lean duhát jagi/Jag är tusen år är en hisnande musikalisk resa genom tid och rum om hur den samiska historien flätades samman med en svenska och hur det gick till när århundraden av ömsesidig respekt glömdes bort för att bergen skulle brytas.

Föreställningen skildrar olika möten mellan samisk kultur och storsamhället från forntid fram till idag, medan mellanspelen skapar bryggor genom tiden, sätter tonen och förmedlar innehåll som inte låter sig fångas i ord. Sammantaget ger föreställningen en bild av det samiska folkets historia och idévärld och pekar framåt, mot en ny generation samer. Vi kommer att berätta med hjälp av jojk, sång, musik, rörelse och skådespeleri.

Se ett förhandsreportage om föreställningen här.

Manus: Erik Norberg
Regi: Lena Engqvist Forslund
Research/ Kulturcoach: Anne Wuolab
Scenografi: Ulla Dahlström
Kostym: Britta Marakatt Labba
Koreografi: Elle Sofe Henriksen
Kompositör: Svante Henryson
Ljusdesign: Erik Nordlander
Ljuddesign: Anders Rimpi 
Videodesign: Liselotte Wajstedt
Skådespelare: Kicki Sevä Bramberg, Nils Henrik Buljo, Leammuid Biret Rávdná, Marja Lisa Thomasson, Paul Ol Jona Utsi & Henrik Gustafsson

Föreställningen är en del i Västerbottens museums stora samarbetsprojekt Rock Art in Sápmi. Föreställningarna ges på Norrlandsoperan.

Biljetter: 
Till föreställningarna på Norrlandsoperan finns biljetter att hämta ut på Biljettcentrum i Umeå. Föreställningen ges utan kostnad men en avgift utgår för biljetthanteringen.

I samarbete med Giron Sámi Teáhter, Kiruna och Beaivváš Sámi Theatre, Kautokeino, River Stories, Dramaten och Norbotten Neo. En del i projektet Rock Art in Sápmi.

Med stöd från Interreg IVA Nord och Postkodslotteriet/Kulturstiftelsen.

Efter föreställningarna på NorrlandsOperan ger sig föreställningen ut på turné, läs mer här och här.