Guld & silver

Konsert 22.2–5.3

Zornmärkta folkmusiker på turné!

Ett konsertprogram i traditionens tecken, framfört av norra Sveriges allra främsta riksspelmän.

För att få kalla sig riksspelman krävs ett zornmärke i guld eller silver. Sommaren 2014 hölls uppspelningarna i Umeå för att erhålla titeln och i samband med dessa genomfördes också konserten Guld & Silver för första gången. – Och det med sådan framgång att det nu blir turné i både Norr- och Västerbotten.
 

MEDVERKANDE:

Torbjörn Näsbom, Umeå
Torbjörn kommer från Tierp i Uppland och fick redan som barn träffa och spela med spelmanslegender som Viksta-Lasse och Eric Sahlström. Efter musikstudier, bl a i Stockholm och Bryssel, anställdes han som violinist vid NorrlandsOperan i Umeå där han fortfarande är verksam. Parallellt utvecklade han även sitt spel på nyckelharpa med vilken han turnerat över världen, bl a tillsammans med Anne Sofie von Otter. Vid riksspelmansstämman i Umeå 2014 erhöll Torbjörn guldmärket ”för virtuost, mästerligt och traditionsmedvetet spel på fiol och nyckelharpa”. 

Svante Lindqvist, Luleå
Svante är född i Malmberget och blev riksspelman 1977 som den förste någonsin på norrbottenslåtar. Han är mest känd som kapellmästare i JP Nyströms orkester men är också aktiv som författare och dramatiker. Svante fick 2011 Zorns guldmärke "för mästerligt, stilmedvetet och personligt spel av låtar från Norrbotten”.

Siw Burman, Lycksele
Siw är en närmast en institution inom västerbottnisk folkmusik. Hon har varit verksam som spelkvinna och pedagog sedan 70-talet. Tillsammans med Gunnar Karlsson gjorde hon omfattande dokumentationsresor i länet som resulterade i låtsamlingenSlatta fra Västerbotten. Hon har hörts i grupper som Burträskara´ och Skvattram och gjort en CD tillsammans med Ole Hjort. Som pedagog har hon i decennier verkat för att sprida folkmusik och fiolspel via länets musikskolor men även i Norge, Finland och Ryssland. 2011 spelade hon upp för zornmärket och tog silver på första försöket.

Fredrik Hangasjärvi, Pajala
Fredrik är riksspelman och renskötare från Autio i Pajala kommun. Han spelar olika sorters dragspel och tog 2013 silvermärket på tvåradigt durspel. Han är därmed en av få riksspelmän på durspel och en av ytterst få spelmän som klarat silvermärket på första försöket. Fredrik är också medlem i tornedalsgruppen Raj Raj Band

Ida Meidell Blylod, Umeå/ Prag
Ida började sin bana hemma i Umeå som elev till Thomas Andersson samt i i Umeå Musikskolas ungdomsgrupper, vilket kom att betyda mycket för hennes kärlek till folkmusiken. Efter studier på Musikkonservatoriet i Falun, i Newcastle, England och på Musikhögskolan i Stockholm är hon idag frilansande barockviolinist och folkmusiker med Europa som arbetsfält. Ida tog zornmärket i silver 2012.

Markus Falck, Umeå
Markus Falck kommer ursprungligen från Gällivare men är sedan många år bosatt i Umeå där han arbetar som musikproducent på NorrlandsOperan. Han är riksspelman på fiol men trakterar gärna även tvåradigt dragspel. Han har dessutom sedan snart 40 år spelat tramporgel i JP Nyströms orkester. 
 

TURNÉINFORMATION VÅREN 2016

Norrbotten v 8;

Mån 22.2 kl 19 Sjulsmark, Piteå Missionshuset (Fri entré)!
Tis 23.2 kl 19 Mattisgården, Jokkmokk 
Ons 24.2 kl 19 Porjus, Laponiaporten
Tor 25.2 kl 19 Erkheikki, Folkets hus, Pajala
Fre 26.2 kl 19 Allsåns byahus, Överkalix

Biljettförsäljning sker "på dörren" på respektive ort/plats, ej via NorrlandsOperan.


Folkmusikfestivalen Umefolk
lör 27.2 kl 18:30 Umeå, Folkets hus Studion
samt kl 23:00, Tonsalen.

Västerbotten v 9;

Tis 1.3 kl 19 Storuman, Församlingsgården
Ons 2.3 kl 19 Vilhelmina, Stenmans konditori (Förköp: Stenmans Konditori)
Tor 3.3 kl 19 Lycksele, Musikskolans konsertsal (Biljettinfo: Ofeliia 0950-26500, Sjukhusbiblioteket, Biblioteket
Fre 4.3 kl 19 Dorotea, MB
Lör 5.3 kl 19 Åsele, Kulturhuset

Biljettförsäljning sker på respektive ort/ plats, ej via NorrlandsOperan.