Folk- och världsmusikgalan

Konsert 21.2

Köp

Galakonsert!

Några av landets absolut bästa folk- och världsmusiker kommer till Umeå i februari 2014! Abalone Dots, Nordman, röjiga Afrotronics och jojkaren Simon Marainen är några av de artister som uppträder under Folk- och världsmusikgalans Galakonsert på NorrlandsOperan.

Umeåpubliken kan under Folk- och världsmusikgalan 19-23 februari se fram emot en sprakande Galakonsert som går av stapeln på NorrlandsOperan fredag den 21 februari. Under kvällen varvas inte mindre än nio artistuppträdanden med prisutdelningar till särskilt förtjänta aktörer inom genren.

NorrlandsOperan och festivalen Umefolk står som värdar när Folk- och världsmusikgalan arrangeras för femte gången. Galan inleds onsdag den 19 februari på NorrlandsOperan med konserten Hommage till en spelman – Sören Johansson till minne. Direkt efter Galakonserten på fredagkväll den 21 februari flyttar galan till Folkets Hus och fortsätter där under hela helgen i festivalen Umefolks regi. Följ programmet på: www.umefolk.se

FOLKBAREN
Folk och Världsmusikgalan arrangeras i samarbete med festivalen Umefolk. De som har fredagsbiljett eller två-dagarsbiljett till Umefolk kan se Galan livesändas på storbildsskärm i den, för kvällen, öppna Folkbaren (Black Box).

Förutom det inleder vi med ett litet öppningsprogram och eventuellt dyker det upp en och annan överraskning under kvällen. NorrlandsOperans Restaurang & Bar ställer upp en mobil bar utanför. Kom och häng i Folkbaren!

Här hittar du mer info om biljetter och Umefolk

PROGRAM
19.00 Dörrarna öppnas
19.30 Uppvärming inför galan.
19.35 På scen: fyra musiker tillhörande Sanfolket från Botswana gör ett framträdande med berättande, dans och musik.
20.00 Livesändningen startar!

Andra sätt att uppleva galan, utan biljett:

Lyssna på direktsändningen i P2. Start kl 20.00

Titta på livestreamingen på folkgalan.se


Medverkande artister under Galakonserten 21.2

Nordman i akustisk version är en av årets överraskningar. Sångaren Håkan Hemlin och nyckelharpisten Mats Wester dammar nu av sina gamla hits, lägger till några nya och åker ut på en turné tillsammans med blockflöjtisten Claudia Muller och pianisten Dani Strömbäck. Allt detta tjugo år efter genombrottet.

Abalone Dots är trion från Västervik som slagit internationellt med sin pop- och countryinfluerade folk. Numera också kända från melodifestivalen och andra mediala sammanhang är det en trio som etablerat sig som en av landets populäraste.

Afrotronics är en stockholmstrio som blandar afrikanskt med pop och electronica. Debutplattan är färsk och gruppen har slagit stort på olika festivaler under året.

Från västkusten kommer Tetra, en kvinnlig kvartett som blandar sång, musik och dans från många kulturer.

Algot består av Magdalena Eriksson, fiol, och Mattias Mårtensson, mandola – en ung folkmusikduo från Ångermanland som på bara ett par år fått spelmanspubliken att jubla både i Sverige och utomlands.

Aida Nadeem kommer från Irak och är utbildad oboist. Nu är hon verksam i Sverige och Danmark och har med sin unika världsmusik legat högt på europeiska radiolistor under året. Hon kommer till Umeå med två dansare och ett mycket speciellt program.

Det nordliga rummet, berättande i folkmusiken, urfolk och minoriteter i norr är några av galans teman. Dessa representeras på Galakonserten av Simon Marainen, uppmärksammad och mångsidig samisk jojkare och skådespelare från Nedre Soppero, av Thomas Andersson, spelman från Burträsk och mycket hyllad för sina berättarföreställningar, samt Hasse Alatalo, radioman och musiker i Norrlåtar som bjuder på tornedalsk sång tillsammans med gruppen Jord.

Folk- och världsmusikgalan 2014

Galan är också en branschmässa som går av stapeln på lördagen, dessutom erbjuds ett digert seminarie- och workshopprogram under fredagen och lördagen. För mer info se: www.folkgalan.se

Folk- och Världsmusikgalan arrangeras av NorrlandsOperan i samarbete med Umeå folkmusikförening/Umefolk, Riksförbundet för Folkmusik och Dans, Eric Sahlström Institutet och Svenska Folkdansringen och med stöd av bl a Statens Musikverk, Kulturrådet, Umeå2014, Kulturens Bildningsverksamhet, studieförbundet Bilda, SKAP, Musikalliansen, Musikcentrum, Kultur i Väst, Musik i Syd, Musik i Halland, Länsmusiken i Stockholm, Scenkonstbolaget, Musik Gävleborg, Norrbottensmusiken, Sörmlands Musik & Teater, Mix Musik, Urkult, Folkmusikens Hus och Svenskt visarkiv.

Mycket häst i folkmusik, om man får tro Ronny Eriksson: