Nils Seye – Att leva

Evenemang 12.2

Köp

En berättarföreställning om Nils Seyes långa resa tillbaka till ett fungerande och lyckligt liv efter en dykolycka vid Nydalasjön 2005.

Nils minns den dagen som om den var igår, den där fredagen den 13 maj 2005. Det hade varit en solig och varm dag, och det kändes som om att sommaren låg i luften. Nils och hans närmsta vänner var på en fest i en stuga som låg intill Nydalasjön i Umeå. Plötsligt förändrades allt när han skadade nacken i en allvarlig dykolycka. Han fördes till sjukhus med ambulans och låg där sedan i nio månader.

Tiden på sjukhuset var en intensiv period av hans liv där han många gånger kastades mellan hopp och förtvivlan. Livet förändrades, drömmarna om karriär och nya reseäventyr förbyttes till en kamp för att klara det mest väsentliga i livet – att kunna röra armarna, sitta upprätt, kunna kissa, hålla i ett glas, och kunna klara sig en kort stund på egen hand.

När Nils skrevs ut från sjukhuset började hans nya liv, ett liv i rullstol och med assistans. De följande åren kom att bli en kamp för att återta hans liv och vinna tillbaka sina drömmar. Det kom att bli en lång resa för att hitta tillbaka till ett fungerande och lyckligt liv – fyllt av livsglädje och framtidstro.

Nils Seye Larsen berättar med egna ord om den ödesdigra dagen då olyckan inträffade och om den långa vägen tillbaka till ett lyckligt liv. Det är en berättelse som handlar om glädje och sorg, om hopp och förtvivlan, om medmänsklighet och kärlek, det är en berättelse som i grund och botten handlar om hur det kan vara att leva.

Adam Stolterman, som även gjort illustrationerna till Norrlandsoperans symfoniorkesters konserter, har gjort bildillustrationerna som visas upp under föreställningen. Musiken är komponerad och framförs av Adam Stolterman och Nils Seye Larsen.

"Vi har mycket runt omkring oss som vi tar för givet" säger Nils Seye till svt.
Kika på hela inslaget här.