(play)

Konsert 2.12–3.12

Boka Biljetter

(play)

Vad hör du? Vem ser du? Påverkas det du ser av vad du hör? Frågorna ställs i dansföreställningen (play) - ett resultat av NorrlandsOperans årliga samarbete mellan symfoniorkestern och en av Sveriges främsta koreografer.

Akt 1 - Konsertsalen
Musik av Marcus Fjellström och Mats Larsson Gothe

Akt 2 - Teatern
Kenneth Kvarnström (play)
Musik av Bach, Visée, Chopin, Sjostakovitj m fl


I år är det koreografen Kenneth Kvarnström, som i föreställningen arbetat med sju dansare, tre modeformgivare, en ljuskonstnär och sex musiker.
- För mig var han ett självklart val, säger NorrlandsOperans danschef Annelie Gardell som länge närt en stark kärlek till koreografens särpräglade rörelsespråk, sinnlighet, humor - och val av starka samarbetspartners.

Koreografin baseras på solon, duetter och trios där varje sekvens förtydligas genom kläderna och musiken.
- Vi arbetar med musik från Bach till Chopin och Philip Glass. Det är fascinerande att de passar så bra ihop och kan låta så lika, trots att det ligger flera århundraden mellan dem, tycker Kenneth Kvarnström.

Hur ser han på dansens möte med den levande musiken?
- För mig är koreografi musik i sig. Jag jobbar mycket med musikaliteten i rörelserna så att de tillsammans formar en melodi som dansarna sjunger ordlöst, med sina kroppar. Det svåraste är att mötas i tempo. Som koreograf får jag inte lägga in för många steg så att dansarna hänger med även om tempot drar iväg.

NorrlandsOperans orkesterchef Marco Feklistoff instämmer: att hålla rätt tempo i förhållande till dansen är det absolut svåraste. Samtidigt hör kroppens funktion som just instrument till de stora lockelserna i samarbetet med dansen.
- Det ger extra skärpa och nerv i föreställningarna när dans och musik får verka på lika villkor. Där möts den enskilde musikern och dansaren genom sin ordlösa konst.

Koreografi: Kenneth Kvarnström
Ljusdesign och scenografi: Jens Sethzman
Kostym: Martin Bergström, Helena Hörstedt, Erika Turunen
Dansare: Kenneth Bruun Carlson, Sofia Karlsson, Kai Lähdesmäki, Janne Maria-aho, Cilla Olsen, Valtteri Raekallio, Terhi Vaimala
Dirigent: Shi-Yeon Sung (akt 1)
NorrlandsOperans Symfoniorkester (akt 1)
Asuka Nakamura piano, Jonas Nordberg teorb, Karin Eriksson violin, Pontus Björkviolin, Pär Lindqvist viola, Pelle Hansen cello (akt 2)

Föreställningen är en samproduktion mellan K. Kvarnström & CoHelsingfors Stadsteater och NorrlandsOperan. Med stöd från Statens kulturråd och Stockholms kulturförvaltning.

Sverigepremiär fre 2.12