Lunchsamtal 2 – Att överleva i föränderlig miljö

Det andra av tre lunchsamtal på nya kårhuset, Västra paviljongen

Vi lever i en tid med tuffa utmaningar för planeten och många av dess invånare. Hur ska vi hantera alla kriser, hur kan vi skapa ett mer hållbart samhälle och vilken roll spelar kulturen i allt det här?

Fri entré

Information

Titel: Lunchsamtal 2 – Att överleva i föränderlig miljö

Pris

Fri entré

Tidigare tillfällen

Under våren 2024 visar Norrlandsoperan tre dansverk med teman som manar till reflektion och diskussion. Därför vill vi nu bjuda in till öppna lunchsamtal på nya Kårhuset, Västra paviljongen, som ligger vid Vasaplan.

Varmt välkommen att köpa din lunch här och lyssna till en kort föreläsning av en inbjuden forskare, med efterföljande samtal tillsammans med en koreograf.

Andra samtalet äger rum tisdag 6 februari. Här möter vi forskaren Kristina Sehlin MacNeil från Umeå universitet och koreografen Liv Aira. Några av frågorna som de kommer att beröra är: Att överleva i en föränderlig miljö, människa och natur, konflikter och urfolk. Dessutom presenteras Samiska veckans program.

Missa inte heller danskvällen BIRGET – Ways to deal, ways to heal, 7 februari av Elle Sofe Sara, Joar Nango / Carte blanche.

Att överleva i föränderlig miljö

Föredragshållare: Kristina Sehlin MacNeil, docent i samiska studier och biträdande föreståndare för Várdduo, centrum för samisk forskning vid Umeå universitet
Gäst: Liv Aira, koreograf, dansare och grundare av världens första samiska danscenter.

Kristina Sehlin MacNeil talar om urfolks upplevelser av den så kallade gröna omställningen med utgångspunkt i en ny forskningsstudie. Här lyfts tankar om samspelet mellan mark, språk och människa och vad mänskligheten står att förlora om ett hållbart nyttjande av vår planet inte prioriteras.

Kristina Sehlin MacNeil är docent i samiska studier och biträdande föreståndare för Várdduo – centrum för samisk forskning vid Umeå universitet, där hon även arbetar som forskare. Sehlin MacNeil forskar främst om konflikter och maktrelationer mellan urfolk och utvinningsindustrier och internationella jämförelser av dessa; samt olika former av våld som påverkar urfolk. Hon är medlem i flera internationella forskarnätverk, bland annat det kanadensiska nätverket MinErAL, och medverkar i redaktionsrådet för Journal on Ethnopolitics and Minority Issues in Europe. Hon är också biträdande föreståndare för Humanistiska fakultetens forskarskola vid Umeå universitet.

Dansföreställning
Carte Blanche, Norges nationella kompani för samtida dans, gästar nu Norrlandsoperan med BIRGET; Ways to deal, ways to heal, ett samarbete mellan koreografen Elle Sofe Sara och konstnären Joar Nango. Under de senaste decennierna har flera västländer inrättat kommissioner för att utreda historien om minoritetsgrupper som varit offer för systematiska statliga övergrepp. BIRGET; Ways to deal, ways to heal är en reaktion på den norska sannings- och försoningskommissionen som i juni 2023 ska lägga fram förslag för att försona samer och norrmän.

Tid och Plats: 6 feb, kl 12-13. Nya kårhuset, Västra paviljongen, Skolgatan 67A, Umeå
Längd: 1 timme. Lunch 12 – 13 inkl ca 20 – 25 min föredrag med efterföljande samtal
Lunch: ordinarie pris 120 kr

Dela: