Lunchsamtal 1 – World’s end?

Det första av tre lunchsamtal på nya kårhuset, Västra paviljongen

Vi lever i en tid med tuffa utmaningar för planeten och många av dess invånare. Hur ska vi hantera alla kriser, hur kan vi skapa ett mer hållbart samhälle och vilken roll spelar kulturen i allt det här?

Fri entré

Information

Titel: Lunchsamtal 1 – World’s end?

Längd:

Pris

Fri entré

Tidigare tillfällen

Under våren 2024 visar Norrlandsoperan tre dansverk med teman som manar till reflektion och diskussion. Därför vill vi nu bjuda in till öppna lunchsamtal på nya Kårhuset, Västra paviljongen, som ligger vid Vasaplan.

Varmt välkommen att köpa din lunch här och lyssna till en kort föreläsning av en inbjuden forskare, med efterföljande samtal tillsammans med en koreograf.

Första samtalet äger rum fredag 26 januari. Här möter vi hållbarhetsforskaren Karl Johan Bonnedahl från Umeå universitet och koreografen Stina Nyberg.

Det här är några av frågorna som de kommer att beröra: Måste vi människor alltid ha mer? Är vårt undanträngande av andra arter i själva verket ett undanträngande av vår egen potential? Vad kan vi lära av historien, om ekonomins väsen och hur kan konsterna bidra till en hållbar förändring?

Missa inte heller danskvällen World’s end med varsitt verk av Stina Nyberg och Gaston Core, lördag 27 januari. Läs mer här. https://norrlandsoperan.se/forestallning/worlds-end/

Bröd och skådespel, en gammal ekonoms vision, och vad kan konsten göra?

Föredragshållare: Karl Johan Bonnedahl, Umeå Universitet
Gäst: Stina Nyberg

Karl Johan Bonnedahl, hållbarhetsforskare och ekonom, delar några tankar kring samtalstemat och dansföreställningarnas utgångspunkter. Människans till synes oförtröttliga lust efter mer och den resulterande undanträngningen av andra arter kan också ses som en undanträngning av hennes egen potential. Det korta föredraget innehåller några historiska referenser, lite om ekonomins väsen och frågan om hur konsten och kulturen kan bidra till förändring.

Tid och Plats: 26 jan, kl 12-13. Nya kårhuset, Västra paviljongen, Skolgatan 67A, Umeå
Längd: 1 timme. Lunch 12 – 13 inkl ca 20 – 25 min föredrag med efterföljande samtal
Lunch: ordinarie pris 120 kr


Kommande lunchsamtal:

Lunchsamtal 2 – Att överleva i föränderlig miljö

Tid: Tisdag 6 februari kl 12.00-13.00

Föreläsare: Kristina Sehlin MacNeil, docent i samiska studier och biträdande föreståndare för Várdduo, centrum för samisk forskning vid Umeå universitet

Gäst: Koreografen Elle Sofe Sara, aktuell med BIRGET – Ways to deal, ways to heal, 7 februari.

https://norrlandsoperan.se/forestallning/birget-ways-to-deal-ways-to-heal-elle-sofe-sara/

Lunchsamtal 3 – Är cirkeln sluten?

Tid: tisdag 13 februari kl 12.00-13.00

Föreläsare: Ele Carpenter, professor i tvärvetenskaplig konst och kultur och chef för UmArts forskningscentrum vid Umeå universitet 

Gäst: Koreografen Hagar Malin Hellkvist Sellén, aktuell med Vi rör oss mot slutet, en koreograferad utställning på Västerbottens museum, 17 februari till 10 mars
https://norrlandsoperan.se/forestallning/vi-ror-oss-mot-slutet-hagar-malin-hellkvist-sellen/

Dela: